Slovník pojmov

Amaranth
Amaranth slúži k prevencií a liečbe poruch metabolizmu tukov, zvýšenej hladiny cholesterolu a ich komplikácií ako je ateroskleróza ciev, mozgová mŕtvica, ischemická choroba srdca, srdcový infarkt, angína pektoris, a tiež ako doplnok stravy pre vysoký stupeň vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Amaranth môžete využiť ako doplnok k redukčnej diéte obéznych pacientov pre vysoký obsah zložených cukrov, vlákniny, kvalitných bielkovín aj vhodným zložením tukov. Hodí sa ako zložka u bezlepkových diét pre pacientov s celiakiou ako prirodzene bezlepková potravina.

Bezlepka
Bezlepka je neznášanlivosť lepku – diéta pre celiatikov. Celiakia ani Duhringová dermatitída nie sú v súčasnej dobe vyliečiteľné. Bezlepkovou diétou odstránime prejavy týchto chorôb, ale samotnú chorobu nevyliečime. Preto musíme bezlepkovú diétu dodržiavať neustále.

Cereálie
Cereálie sú hlavným zdrojom sacharidov, ktoré predstavujú najbežnejšie “palivo” pre organizmus a u všetkých ľudských kultúr tvoria hlavnú zložku výživy. Výhodou celozrnných cereálií je z výživového hľadiska vyšší obsah cenných látok, ktoré pochádzajú z obalovej vrstvy – otruby a zo zárodku, alebo klíčka. Pri klasickom spracovaní zrna sa totiž používa vymieľací proces, pri ktorom sa odstráni obalová vrstva aj klíčok. Do výsledného produktu sa tak dostáva iba jedna časť zrna označovaná ako endosperm, ktorý v zrne predstavuje zásobárňu energie. Týmto postupom  je však múka ochudobnena o časť dôležitých vitamínov, minerálov a iných cenných živín obsiahnutých v ostatných častiach zrna. Rafinácia tiež zväčša odstráni z potraviny väčšinu vlákniny. Cereálie obsahujú všetky tri časti zrna.

Müsli
Müsli je druh pokrmu z obilnín, v niektorých častiach sveta obľúbený ako zdravé raňajky. Základná verzia sa skladá z tepelne neupravených ovsených vločiek a ovocia. Vo Švajčiarsku jedia müsli ako ľahkú večeru, pojmom Birchermüesli complet sa tak rozumie müsli, chlieb s maslom a káva s mliekom. Müsli sa pripravuje v dvoch hlavných podobách: ako čerstvé, tak aj suché.

Pufované výrobky
Termín pufovanie vychádza z anglického slova puffed, teda opuchnutý – čo napovedá, že ide o proces, pri ktorom dochádza k napuchnutiu základnej suroviny. To môže byť pšenica, ryža, žito a ďalšie obilniny. Základnou výrobnou surovinou je zvhlčená pšenica a ryža, ktorá sa dávkuje do formy pečúceho stroja. Pre niektorý druh pufovaných výrobkov je to koniec cesty, ale na trhu dnes už nájdeme chlebíčky a snacky s pestrou škálou príchutí, ktoré sa dochucujú v špeciálnych prístrojoch. Pufovanie podľa výrobcov zachováva nielen všetky výživové hodnoty, ale aj príjemnú špecifickú chuť obilovín, na rozdiel od množstva výrobkov vznikajúcich inou formou tepelnej úpravy.

Extrudované výrobky
Extrudované výrobky = pufované výrobky

Grahamová moka a grahamové výrobky
Grahamová múka dostala meno podľa amerického kazateľa Sylvestra Grahama, ktorý bojoval proti presievaniu múky za účelom získania jej bielej varianty, ktorá ako je známe, má z výživového hľadiska nemalé negatíva. Grahamová múka je celozrnná múka, v ktorej sú navyše pomleté otruby (vonkajší obal zrna). Výrobky z tejto múky majú vynikajúcu chuť s ľahkým nasladlým tónom.